هایپرکلابز : احمد طالبی نژاد از منتقدان پیشکسوت سینمای ایران در گفت و گویی از رویکردی که تهمینه میلانی در فیلم هایش به مرد دارد انتقاد کرده است. میلانی هم در گفت و گویی دیگر از خودش دفاع کرده.
ابتدا برخی از گفته های احمد طالبی نژاد را بخوانید:
یكی از مهم ترین ویژگی های خانم میلانی در«آتش بس» و مجموعه فیلم هایی كه درباره روابط زن و شوهری ساخته از جمله «زن زیادی»، این است كه احساس می كند در این جدال مردان هستند كه حق زن ها را می خوردند. از نظر ایشان در این فیلم ها مردها همه محكوم هستند. این تصور غلطی است؛ بارها درباره آن نوشته ام و به خود خانم میلانی هم گفته ام كه چرا تصور می كنید مردها عامل تیره روزی و بدبختی زن ها هستند. چرا فكر نمی كنید مجموعه شرایط اجتماعی باعث می شود كه مردها هم در بحران قرار بگیرند و چرا در دعوایی كه راه می اندازید همیشه حق را صد در صد به زن ها می دهید و فكر می كنید مردها ذاتا خائن ،خبیث، زورگو و مستبد هستند. حتی در «دو زن» هم می بینیم كه زن جوان وقتی همسرش می میرد احساس می كند كه تازه متولد شده و خطاب به دوستش می گوید : حالا از كجا شروع كنم. انگار این زن دوباره به دنیا آمده و حالا باید زندگی را از نو شروع كند. این نگاه ،نگاه كینه توزانه ای است نسبت به مردان كه در فیلم های خانم میلانی جریان دارد. یك بار به شوخی به ایشان گفتم شما بهترین همسر دنیا را داری، نمی دانم این خشم و غضب نسبت به مردان دارد از كجا می آید.
كاركرد معكوس فیلم های میلانی
نگاه موجود در فیلم های خانم میلانی نه تنها باعث انس و الف زن و شوهرها نمی شود كه آن ها را تحریك می كند كه بیشتر بهانه جو شوند و در واقع خشونت را بیشتر در نهاد خانواده ترویج می كند. اشكال خانه میلانی این است كه از ابزار هنری به عنوان یك تریبون استفاده می كند. یعنی در واقع بیانیه صادر می كند ، سخنرانی می كند و شعار می دهد. شنیدم در « آتش بس 2 » بیش از همیشه شعار داده و این ارزش هنری كار ایشان را در حد یك گزارش ژورنالیستی پایین می آورد. من خانم میلانی را به عنوان یك هنرمند كه دلش می خواهد حرف های جدی بزند ، ستایش می كنم ولی منظرش را دوست ندارم. باید نگاهش را عوض كند و به نگاهی تحلیلی برسد و فراموش نكند ما در یك جامعه ملتهب زندگی می كنیم كه همه دچار تنگناهایی هستیم و عصبیت دارد بر كل جامعه غالب می شود.
طالبی نژاد : نگاه موجود در فیلم های خانم میلانی نه تنها باعث انس و الف زن و شوهرها نمی شود كه آن ها را تحریك می كند كه بیشتر بهانه جو شوند و در واقع خشونت را بیشتر در نهاد خانواده ترویج می كند.
دفاع میلانی از «آتش بس2»
تهمینه میلانی اما با حمایت از همه ساخته هایش و از جمله «آتش بس 2» این طور گفته است:
همسرم میگوید وقتی در سینما «آتش بس2» را میبینند زن و شوهر مدام با آرنج به هم میزنند و مدام یاد اتفاقات زندگیشان میافتند. این چیزها وقتی از طریق من گفته میشود، به دل جوانها می نشیند، چون میدانند این حرفها را از موضع مذهبی یا نصیحت اخلاقگرایانه دمده نمیزنم ، بلکه با استفاده از تئوری های مدرن روانشناسی که متناسب با زندگی امروز است، این درست نیست که تلویزیون مدام برای زن نقش سنتی تعریف کند و بهزور بخواهد این نقش را تحمیل کند، آن هم در حالی که الان در خیلی از زندگیها زن یکی از ستون اقتصادی خانواده است و اگر کار نکند، خانواده از نظر اقتصادی لنگ میماند. بنابراین فرهنگ ارتباط زوجین با این تغییرات تغییر می کند و بین زن و مرد رابطه دیگری برقرار می شود؛ رابطه ای که در آن برتری معنی ندارد. برای همین «آتش بس 2» را ساختیم تا شاید زوج های جوان را به مراجعه به مشاور تشویق کنیم.
میتوانیم مردم را بخندانیم، بدون آنکه کلام زشت و شوخی رکیکی بین شخصیت های فیلم جاری باشد. میبینیم در جاهایی از فیلم تماشاگر قهقهه میزند، در عین حال که تماشاگر دست خالی از سینما خارج نمیشود و به خودش می خندند که این تاثیر بیشتری هم دارد. کاری که در «دیگه چه خبر؟» هم کردم.
نمایش «آتش بس» در کلاسهای روانشناسی
«آتش بس» بازتاب های خیلی خوبی داشت. تا حدی که حتی خانم لوچیا که کانسپت «آتش بس 1» را از کتاب او اقتباس کردم، در سایتش اعلام کرده است که مراجعان علاقمند به شفای کودک درون، ابتدا فیلم را ببینید، بعد کتاب من را بخوانید. برخی از مشاوران ایرانی خانواده در ایران و آمریکا هم در کلاسهای های روانشناسی، هنگام آموزش کودک درون، «آتش بس» را نشان میدهند تا برای دانشجوها مسئله کودک درون را جا بیاندازند. سال گذشته دیداری با دکتر هولاکویی در لسآنجلس داشتیم و درباره ادامه «آتش بس» مشورت می کردیم، ایشان تجربیات گرانقدری در اختیار ما گذاشتند و در ادامه با تحقیقات وسیع و استفاده از تجربیات دیگر متخصصین، تصمیم گرفتیم فیلم را بسازیم و به زوج های جوانی که درارتباط بایکدیگر دچار مشکل هستند، انتخاب های بهتر را در زندگی پیشنهاد بدهیم.
میلانی : همسرم میگوید وقتی در سینما «آتش بس2» را میبینند زن و شوهر مدام با آرنج به هم میزنند و مدام یاد اتفاقات زندگیشان میافتند. این چیزها وقتی از طریق من گفته میشود، به دل جوانها می نشیند.
تماشاگر از «آتش بس2 » استقبال میکند
معتقدم تماشاگر از «آتش بس2» استقبال میکند، چون مسائل خودش را در فیلم میبیند. فضای فیلم مدرن وشخصیتهای فیلم کمی اغراق شده و کاریکاتورگونه هستند که باعث جذابیت فیلم شده است و قطعا موفق خواهد شد. تصور می کنم این فیلم هم همانند فیلم «آتش بس 1» برای بچه 10 ساله گرفته تا دختر 20 ساله و خانم 80 ساله مورد پسند خواهد بود و طبع مخالفینی هم که این نوع فیلم را دوست ندارند، خواهد داشت. خوشبختانه این فیلم بار منفی بد و بدآموزی ندارد و سراسر تشویق تماشگر به تجدید نظر در افکار و انتخابهای بهتر دارد. مخاطب اصلی فیلم زوجهای جوان بین 25 تا 40 سال است اما هر گروه سنی هم میتواند از آن لذت ببرد.