گفتگو با محمد بحرانی؛ صداپیشه ی جناب خان- هایپرکلابز

زهرا نصیری 7 سال پیش
گفتگو با محمد بحرانی؛ صداپیشه ی جناب خان- هایپرکلابز هایپرکلابز :

صدای «محمد بحرانی» را بیشتر مخاطبان با شخصیت عروسکی «ببعی» در مجموعه کلاه‌قرمزی می‌شناسند؛ گوسفند به‌روزی که انگلیسی صحبت می‌کند و گاهی آوازخواندن‌هایش موجب حیرت مخاطب می‌شود. این صداپیشه که البته خاطرات جالب و جذاب آقوی هم‌ساده را هم روایت می‌کند، این شب‌ها به جمع «خندوانه‌ای‌ها» پیوسته و صداپیشگی عروسک بنفشی به نام «جناب خان» را برعهده دارد. هرچند که جناب‌خان به تازگی به جمع خندوانه‌‌ای‌ها پیوسته اما آن‌قدر شخصیتش به اصطلاح گرفته که به‌سرعت به جزئی جدایی‌ناپذیر از این مجموعه تبدیل شده و مخاطبان بسیاری به خاطر او این برنامه را می‌‌بینند. همین موفقیت جدید موضوع گفت‌وگوی فارس با «محمد بحرانی» است:

شخصیت «جناب خان» چطور شکل گرفت؟

جناب خان یکی از عروسک‌های سریال زنده عروسکی «کوچه مروارید» بود که یکسال و نیم پیش کلید خورد و تا الان هم در شبکه نمایش خانگی توزیع می‌شود. آنجا قبل از اینکه جلوی دوربین برویم، ابتدا اتاق فکری را طراحی کردیم که در آن افرادی چون: امیر سلطان احمدی، محمد نادری، سعید سالارزهی، نیوشا صدر و من و عده‌ای دیگر حضور داشتیم. همانجا درباره اینکه هر عروسکی چه ویژگی داشته باشد صحبت کرده و به یکسری خصوصیت درباره هر عروسکی رسیدیم.

جنوبی بودن کاراکتر جناب خان همان‌جا طراحی شد؟

بله. همان زمان من به‌عنوان یکی از اعضای اتاق فکر سریال «کوچه مروارید» به گروه پیشنهادهایی درباره جناب خان دادم که یکی از آنها جنوبی‌بودن این عروسک بود. از قبل‌ می‌دانستم که افراد جنوبی آدم‌های باصفایی هستند و همه کارهایشان با ریتم است و به همین خاطر دوست داشتم تا این کاراکتر را به آن خطه ببرم.

اسمش چطور انتخاب شد؟

فکر می‌کنم نام جناب خان را محمد نادری برای این عروسک گذاشت.

خودتان هم جنوبی هستید؟

خیر. شاید بهتر باشد بگویم از کودکی حتی پدر و مادرم به من می‌گفتند که انگار تو جنوبی هستی در حالی که تا به حال هیچ‌وقت مدت زیادی در جنوب نبودم. این موضوع برمی‌گردد به کودکی و همبازی‌ها و هم محلی‌هایمان در شیراز. من اصالتا شیرازی هستم و یادم است از کودکی به این خاطر که اغلب افرادی که در محلمان زندگی می‌کردند خوزستانی و بوشهری بودند، بالطبع من هم با فرهنگ آنها بزرگ شدم. دوست دارم همین جا از دوستان دوران کودکی‌ام بهنام ارشدی‌نژاد و پویان محمودی یاد کنم که جنوبی بودند.

شعر و ریتم‌ها هم به واسطه همین علاقه شما به جنوب خوب از کار درآمد؟

یادم هست در همان دوران که چهار سالم بود با بهنام روی قابلمه و دبه و…‌ساز می‌زدیم و می‌خواندیم و جالب‌تر برایم این بود که همه آنها را روی کاست‌هایی که هنوز هم آنها را دارم، ضبط می‌کردیم. من نوازنده نیستم، اما گه‌گاهی برای دل خودم ‌ساز کوبه‌ای می‌نوازم.

در خندوانه هم نوازندگی می‌کنید؟

در خندوانه هم در برخی موارد که در خلال آواز خواندن جناب خان نیاز به ‌ساز هست، نوازندگی را خودم به عهده دارم و همان سازهای جنوبی ضرب و تمپو را می‌نوازم. تعداد زیادی از موسیقی‌هایی که در خندوانه اجرا می‌کنم از همان دوران کودکیم وام گرفته و بخشی از آنها هم برمی‌گردد به سرچ‌کردن‌های خودم در اینترنت و همنشینی و همصحبتی با دوستانم در دانشگاه و خوابگاه و آشنا شدن با موسیقی‌های محلی جدید.

اما چیزی که مخاطب از جناب خان در خندوانه می‌بیند بسیار پخته‌تر و گیراتر از نقش این عروسک در کوچه مروارید است.

حضور شخصیت جناب خان در آن سریال با حضورش در برنامه خندوانه کاملا متفاوت است، آن‌هم از نظر رده سنی بین مخاطبان خندوانه و کوچه مروارید. معتقدم آنجا جنسی از طنز جواب می‌داد و اینجا جنس دیگری از طنز جواب می‌دهد و قطعا جناب خان نمی‌توانست در هر دوی این آثار شبیه به هم ظاهر شود. دامنه استفاده از شوخی‌ها در خندوانه گسترده‌تر است.

پیش‌تر گفته‌اید که تمام آنچه در خندوانه روی می‌دهد، بداهه است، چطور این اتفاق با حضور تماشاچی‌ها روی می‌دهد؟

بله. کاملا درست است. برای حضور مقابل دوربین خندوانه متنی در دست نداریم و اغلب اوقات همه‌چیز به صورت بداهه پیش می‌رود. این موضوع از همان ابتدا در برنامه لحاظ شد چراکه قرار بود جناب خان به عنوان استندآپ کمدین در این برنامه باشد و از آنجایی که در خندوانه استندآپ کمدین‌ها خودشان سوژه را با خود می‌آورند، خان هم از این قاعده مستثنی نبود. هیچ متنی برای جناب خان در خندوانه نداریم و اتفاقات با بداهه صورت می‌گیرد.

تکیه‌کلام‌های جناب خان هم از پیش طراحی شده بود یا آنها هم بداهه هستند؟

همه این تکیه‌کلام‌ها در بداهه‌هایمان شکل گرفته و هیچ چیز از پیش ‌تعیین‌شده‌ای نداشتیم که بعدها به تکیه‌کلام بدل شود. برخی الفاظ را خیلی بداهه گفتم که جواب خوبی را از سمت مخاطبان دریافت کردیم و در ادامه هم آنها را در جای مناسب به کار بردیم.

یعنی هیچکدام از شوخی‌ها قبل از برنامه با آقای جوان هماهنگ نمی‌شود؟

بیشتر مواقع او را در جریان قرار می‌دهیم و برخی اوقات هم نه. گاهی اوقات که می‌خواهیم رامبد نسبت به موضوعی عکس‌العمل فوری و لحظه‌ای داشته باشد او را در جریان آن موضوع خاص قرار نمی‌دهیم.

روزی که جناب خان به خندوانه آمد، پیش‌بینی این موفقیت را برای این عروسک داشتید؟

طبیعتا عروسک‌گردان و صداپیشه زمانی که به چارچوب یک عروسک مسلط می‌شوند، بداهه‌گویی هم به زنده بودن عروسک و آنچه مخاطب می‌بیند کمک دوچندانی می‌کند. درباره خودم نمی‌گویم، اما در کل کسی که این کار را انجام می‌دهد باید اندازه‌های طنز را به خوبی بشناسد و بداهه را آنقدر طول ندهد که طنزش خراب شود و من خیلی از این قواعد را مدیون تمرین‌های کلاه قرمزی و ایرج طهماسب هستم.

به نظر می‌رسد شخصیت جناب خان تاحدی موفق عمل کرده که سازندگان از ترس کمرنگ شدن آقای جوان، حضور جناب خان را محدود کرده‌اند.

اصلا چنین منظوری در میان نبوده است و از همان ابتدا هم قرار بر این بود تا جناب خان دو یا سه روز در هفته در خندوانه حضور داشته باشد. بخش دیگری از این مساله به این برمی‌گردد که من غیر از خندوانه مشغول کارهای دیگری چون بازیگری هستم و باید برای حضورم در خندوانه برنامه‌ریزی داشته باشم که به سایر کارهایم لطمه نخورد. باید بگویم خندوانه از جمله برنامه‌هایی است که پشت صحنه بسیار سالمی دارد و رامبد جوان هم با اینکه هم در جلوی دوربین و هم در پشت صحنه فعالیت دارد، اما از هیچکدام از آنها به خاطر دیگری نمی‌زند و با اخلاق خوبی که دارد همه آنها را مدیریت می‌کند.

چرا حضور این عروسک در برنامه هرشبی نمی‌شود؟

ما در اتاق فکری که داریم، اصلا دوست نداریم که جناب خان به صورت هر شبی در برنامه باشد و معتقدیم هفته‌ای دو یا نهایتا سه شب برای حضور این شخصیت در خندوانه کافی است.

بازتاب‌ها درباره عروسک جناب‌خان چطور بوده است؟

تا الان استقبال مردمی از شخصیت جناب خان خیلی خوب بوده است و شاید رامبد جوان هم مثل من حتی توقع اینهمه ری‌اکشن مثبت را از جانب مردم نداشت. قطعا اگر موفقیتی در این‌باره داشتم، مدیون لطف خداوند هستم. در ادامه جادوی موسیقی جنوب و حال و هوای مردم آن خطه از کشورم نیز تاثیر بسزایی داشتند و از همین جا می‌خواهم از این عزیزان تشکر کنم. در این مدت بسیاری از مردم را دیدم که از موسیقی جنوبی خوششان آمده است.

کدام یک از عروسک‌هایی که صداپیشگی آنها را برعهده داشته‌اید، بیشتر دوست دارید؟

هر کدام از عروسک‌هایی که به جای آنها صحبت کردم، برایم ارزشمند بوده‌اند و همه‌شان را بسیار دوست داشتم. از ببعی گرفته تا آقوی هم‌ساده و جناب خان و استاد همه چی دون و… شاید هم این موضوع به این خاطر باشد که زمانی که سر کاری حاضر می‌شوم تمام توانم را برای آن کار می‌گذارم چراکه نتیجه کار برایم بسیار مهم است و واقعا کم نمی‌گذارم.

عروسک جناب خان تا چه زمان در برنامه خندوانه حضور خواهد داشت؟

نمی‌دانم، اما دوست دارم تا زمانی که در این برنامه هست، خوب باشد و اگر قرار است به تکرار بیفتد بطور قطع نبودنش بهتر از بودنش خواهد بود. اگر جناب خان لحظاتی در خنداندن مخاطب موفق بوده بخش زیادی از آن به زحمات عروسک‌گردان‌ها، آقایان مهدی برقعی و حامد ذبیحی برمی‌گردد که حسابی از آنها تشکر می‌کنم./

منبع :http://www.coca.ir/interview-mohammed-bohrani/

ارسال مطلب به هایپرکلابز

انتخاب كلوب :  
نوع مطلب :
ارسال مطلب