هایپرکلابز : دیدن لاله های سر به زیرانداخته در دامنه کوهستان ها، یک سفر بهاری به یادماندنی برایتان رقم ميزند. لاله های واژگون یکی از گل های نادر در دنیاست که فرصت کوتاهی برای رخ نمایی در بهار دارد. این گل زیبای وحشی را می توان در چند منطقه از ایران مشاهده کرد؛ از میاندشت در استان خراسان شمالی تا چنارود چادگان در چهارمحال و بختیاری اما در این راهنما، دیدن دشت های پربارتری را با امکان اقامت به شما پیشنهاد می کنیم.
اگر قصد داشتید به دیدن لاله های واژگون بروید خوب است بدانید بعضی از مردم محلی آن را به نام «اشک سیاوش» و بعضی به نام «اشک مریم» می شناسند. دلیل نخست، افسانه ای است مربوط به پهلوان اسطوره ای ایران باستان که می گویند جایی که خون «سیاوش» اولین بار بر زمین ریخت «پرسیاوش» رویید. گل لاله سرخ رنگی که شاهد این اتفاق بود، سر به زیرانداخت و بر بی گناهی سیاوش گریست. بعد از آن این گل به همان حالت مشغول گريستن ماند و «لاله واژگون» نام گرفت.
افسانه لاله های واژگون
لاله واژگون از آخرین روزهای فروردین ماه تا اوایل خردادماه، منطقه وسیعی ار دامنه کوهستان های غرب و رشته کوه زاگرس را رنگ مي زند. لاله های واژگون را به خاطر شبنم صبحگاهی ای که رویشان می نشیند اشک مریم هم می نامند. این لاله ها به شکل زنگوله هایی با رنگ های زرد، نارنجی و سرخ جلوه گری می کنند.
گرچه دامنه های زاگرس رویشگاه این گل ها به حساب می آید اما 3 دشت گلستان کوه در منطقه خوانسار استان اصفهان، مناطق ییلاقی سر رود و دامنه های دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد و دشت لاله های واژگون در دامنه کوه های استان چهارمحال و بختیاری، از معروف ترین مناطقی هستند که می توان مسافران بهاری را برای دیدن لاله های واژگون به آنجا دعوت کرد. این گل در ارتفاع بالاتر از 1500 متر و بیشتر در دشت های صخره ای می روید و ساقه اش حدود 120 سانتی متر طول دارد.
گفته می شود این گیاه نخستین بار در سده 16 میلادی به وسیله جهانگردان اروپایی از ایران به اتریش برده شده و در باغ های ثروتمندان و خاندان سلطنتی پرورش یافت و از سده 19 میلادی کشت آن در هلند هم رایج شد.
گرچه لاله واژگون و به خصوص پیاز آن سمی است اما افراد محلی از این گیاه برای درمان رماتیسم، درد سینه، درد دندان، سرفه، آسم و برونشیت استفاده می کنند. با این حال، خواص درمانی این گیاه هنوز مورد بررسی کامل قرار نگرفته است. بنابراین بدون مشورت با یک متخصص محلی از این گیاه استفاده دارویی نکنید.
بیشترین گل ها را ببینید
براي ديدن پرتراكم ترين دشت لاله ها از تهران با یک مسافرت 9 ساعته با اتوبوس به شهر کرد می رسید که می توانید پس از استراحتی کوتاه، با تاکسی، مینی بوس یا اتوبوس به طرف چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ حرکت کنید. این مسیر فاصله ای حدود 90 کیلومتر دارد. از چلگرد تا روستاهای دیمه و بنواستکی که در مجاورت دشت لاله ها قرار دارد، حدود 15 کیلومتر راه است. از اینجا تا دشت، به توفیق اجباری پیاده روی بهاری دست می یابید. اما اگر قصد سفر با خودروی شخصی دارید، 2 مسیر با جاذبه های طبیعی متفاوت پیش روی شماست؛ یکی شما را از شهرکرد به دشت لاله های واژگون می رساند و راه دیگر از اصفهان.
برای مسیر نخست باید از شهرکرد حدود 80 کیلومتر به غرب بروید تا 2 کیلومتر پیش از شهر چلگرد، راه فرعی دیمه شما را به شمال جغرافیایی راهنمایی کند. از آنجا به روستای بنواستكي بروید و پیاده روی جذاب را در دشت های فراخ، پای کوه های بلند کنار چشمه سارها آغاز کنید.
دومین مسیری که شما را به دیدن این دشت می برد از اصفهان آغاز می شود. مزیت این مسیر در این است که بخشی از راه را کنار سد زاینده رود طی می کنید. برای شروع باید از این شهر، 80 کیلومتر در جهت شمال غرب حرکت کنیم تا بعد از دوراهی قاسم آباد، وارد جاده چادگان شویم. حدود 30 کیلومتر تا این شهر، در کنار دریاچه سد سفیدرود راه است. از آنجا 10 کیلومتر به شمال غرب رفته تا به «رزوه» برسید و از این شهر وارد جاده آسفالت فرعی شوید. از ابتدای این جاده، حدود 50 کیلومتر در جهت جنوب غربی بروید تا به چشمه دیمه رسیده و از روستای بنواستکی پیاده روی خود را آغاز کنید.