هایپرکلابز :
با مزایا و معایب چای و قهوه آشنا شوید؛
قهوه و چای محبوبترین نوشیدنیهای گرم در سراسر جهان است که افراد زیادی در طول روز از آنها استفاده میکنند. البته در ایران بیشتر خوردن چای مرسوم است. آیا شما هم برخی فواید و مضرات چای یا قهوه را شنیدهاید و در دوراهی انتخاب بین این ۲ نوشیدنی خوشمزه قرار دارید. ما در این مطلب به شما خواهیم گفت بهتر است چای بنوشید و یا قهوه؛ مزایا و مضرات هر کدام چه هستند؛ واقعیت این است که قهوه و چای هیچ کدام نسبت به دیگری برتری ندارند و هر دو دارای امتیازات مثبت و منفی هستند.
چای
مزایا:
که این نوشیدنی منبعی غنی از آنتی اکسیدن است و ضد التهاب بوده و از سفت شدن رگهایتان جلوگیری میکند. کسانی که به طور مرتب چای مصرف میکنند، نسبت به کسانی که چای مصرف نمیکنند، بسیار کمتر در معرض سکته مغزی و قلبی هستند. همچنین چای سلامت مغز را افزایش میدهد. همچنین کسانی که مرتب چای مصرف میکنند، سطح تراکم استخوان بالاتری داشته و مشکلات استخوانی کمتری دارند. به طور کلی اگر میخواهید پیر نشوید چای بنوشید! تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهد، سن بیولوژیکی سلولهای کسانی که چای مصرف میکنند، پایینتر است از کسانی که چایخور نیستند.
معایب:
اولین ضرری که چای روی ظاهر شما میگذارد تأثیر بد آن روی زیبایی دندان شماست. تأثیر چای بر روی میزان آهن بدن از اشکال دیگر چای است. چای حاوی تانن بوده و این تانن مانع جذب آهن توسط بدن میشود. در سال ۱۹۸۲ تحقیقاتی در این زمینه انجام شد و نتیجه این تحقیقات این بود که افرادی که بعد از خوردن وعده غذایی، چای مصرف میکنند، ۶۲ درصد از جذب آهن توسط بدنشان جلوگیری میکنند. این مقدار در کسانی که قهوه مینوشند ۳۵ درصد است. و در نهایت اینکه اگر کسی بدنش به کافئین حساسیت داشته باشد، کافئینی که در چای وجود دارد برای بدنتان ضرر دارد. گرچه میزان کافئینی که در چای وجود دارد از قهوه کمتر است. بهتر است بدانید هر فنجان چای سیاه ۷۰-۱۴ mg کافئین دارد و این مقدار در چای سبز ۴۵- ۲۴ mg است، در هر فنجان قهوه نیز ۲۰۰-۹۵ mg کافئین وجود دارد.
راهنمایی:
در هنگام استفاده از چای باید دقت کنید که از اضافه کردن هر مادهای به آن برای شیرین شدنش بپرهیزید و یا برای ما ایرانیها که عادت به خوردن چای شیرین داریم، بهتر است مصرف شکر و یا هر نوع ماده شیرین کننده دیگری را به حداقل برسانیم. چنانچه در برخی از مواقع احساس کردید دوست دارید حتما چای خود را شیرین کنید از شیرین کنندههای صد در صد طبیعی استفاده کنید. میتوانید چای خود را با چاشنیهای طبیعی مانند زنجبیل رنده شده تازه و یا نعناع تازه میل کنید. استفاده از این چاشنیها میزان آنتی اکسیدان موجود در فنجان شما را افزایش میدهند. و اما در مورد جذب آهن که نکتهای بسیار مهم مخصوصا در خانمهاست. همانطور که گفتیم چای حاوی تانن بوده و این تانن مانع جذب آهن توسط بدن میشود. اما چنانچه گوشتخوار هستید، میزان تانن موجود در چای در حدی نیست که بر روی جذب آهنی که از گوشت، ماهی، مرغ و بوقلمون میگیرید اثر بگذارد. اما در صورتی که گیاهخوار باشید، تانن موجود در چای مانع جذب آهن از گیاهان شده و راه حل جبران آن این است که غذاهای گیاهی سرشار از آهن با منبعی از ویتامین C مصرف کنید. بهترین گیاهان که منبعی غنی از ویتامین C هستند، عبارتند از فلفل دلمهای، کلم بروکلی، گل کلم، کیوی و توتفرنگی.
قهوه
مزایا:
در دانشگاه هاروارد تحقیقاتی بر روی افرادی که قهوه مصرف میکنند انجام شد و نتیجه تحقیقات نشان داد؛ افرادی که در طول روز بین ۳ تا ۵ فنجان قهوه مصرف میکنند، کمتر از افرادی که قهوه کمتری مینوشند و یا کسانی که اصلا قهوه نمینوشند، دچار مرگهای ناگهانی ناشی از بیماریها میشوند. قهوه سرشار از آنتی اکسیدان بوده و مصرف آن به طور منظم از شما در برابر دیابت نوع ۲، بیماری پارکینسون و برخی سرطانها محافظت میکند.
معایب:
مواد طبیعی که در قهوه فیلتر نشده ( آبپز شده یا اسپرسو) وجود دارد، سطح کلسترول خونتان را بالا میبرد. قهوه همچنین از چای اسیدیتر است. پس کسانی که مشکل معده و یا مشکلات گوارشی دارند بهتر است به جای قهوه از چای استفاده کنند. طی تحقیقاتی که به عمل آمده نشان داده شده است که افرادی که زیاد از قهوه استفاده میکنند، به طور مثال در طول روز ۴ فنجان قهوه و یا بیشتر مینوشند، تراکم استخوان در آنها ۲ تا ۴ درصد کاهش مییابد، اما نگران نباشید. این به معنای این نیست که خطر شکستگی در شما افزایش مییابد. در هر صورت بهتر است چنانچه مشکل تراکم استخوان دارید، برای مصرف قهوه با پزشکتان مشورت کنید. یکی از مضرات دیگر قهوه کافئین موجود در آن است. کافئین موجود در قهوه از کافئین موجود در چای بیشتر است. کافئین یک نوع محرک است، پس چنانچه به آن حساسیت دارید مصرف قهوه ممکن است شما را تحریک کرده و عصبی و یا مضطرب کند. همچنین اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که فشار خون بالا دارید، بهتر است مصرف کافئین را محدود کنید. زیرا کافئین ممکن است فشار خون را سریع اما کوتاه مدت افزایش دهد. متأسفانه برای کافئین تستهای زیادی انجام نمیشود و توسط پزشکان تجویز نمیشود. یکی دیگر از مضرات قهوه این است که کافئین ادرار آور است، یعنی ادرار را با یک فشار هر بار از بدن خارج میکند. در حالی که تحقیقات ثابت کردهاند که بدن بر روی عادت منظم تنظیم میشود و چنانچه فقط ۱ بار ادرار را با فشار خارج کنید و یا بیش از حد معمول، این تنظیمات برهم میخورد. پس ادرار پی در پی هم خشکسالی بدن را در پی دارد.
راهنمایی:
همان نکتهای که در مورد چای و افزودن شیرین کننده گفتیم در مورد قهوه نیز صدق میکند. چنانچه قهوه با محلولی قندی، شیر و یا خامه زده شده ترکیب شود به راحتی کالری قهوه را بالا میبرد. علاوه بر این دقت داشته باشید که از شیرین کنندههای مصنوعی نیز استفاده نکنید، زیرا تأثیر زیادی بر اشتها، قند خون و سلامت دستگاه گوارش دارد. توصیه ما به شما این است که در صورت مصرف قهوه و برای طعمدار کردن آن از شیر گیاهی، شکر بسیار کم و منبعی سرشار از آنتی اکسیدان مانند دارچین (در حد پاشیدن روی قهوه) استفاده کنید.