هایپرکلابز :
طيف وسيعي از مواد گياهي كه به منظور كاربردهاي درماني يا معطر استفاده ميشوند، شامل گياهان دارويي، ادويهاي، سبزيها ، درختان، صمغها و رزينهاي طبيعي، جلبكها، گياهان گلدار، بازدارنگان سرخسها، بريونيتها، قارچهاي خوراكي و غيرهاند. عموماً همه پيكره با يك يا چند قسمت از گياه به عنوان مواد خام دارويي و معطر استفاده ميشود.
از مهم ترين كاربردهاي گياهان دارويي ميتوان به موارد زير اشاره نمود.
1-كاربرد در صنايع داروسازي
2-كاربرد در صنايع آرايشي و بهداشتي
3-تولید رنگ طبیعی
4-كاربرد آنها در صنايع غذايي به عنوان ادويه، چاشني وطعم دهنده و نگهدارنده مواد غذايي
5-استفاده از طب همیوپاني، طب سنتي و مكمل
6-نقش گياه در توليد سموم آلي گياهي
7-استفاده در پرورش زنبور عسل وتوليد عسلهاي طبيعي دارويي
8-استفاده در كنترل فرسايش خاك
9-استفاده در اصلاح نباتات، بيوتكنولوژي، و مهندسي ژنتيك
10-زيباسازي فضاي سبز و پاركها
مزاياي استفاده از گياهان دارويي
گياهان دارويي در مقايسه با داروهاي شيميايي عوارض كمتري دارند. همچنين به علت طبيعي بودن ماده اوليه گياهان دارويي وداروهاي گياهي، سازگاري بيشتري نسبت به داروهاي شيميايي دارند. تركيبات ثانويه توليد شده درگياهان به دليل نقش محافظت در برابر عوامل بيماريزا يا انگلهاي گياهي مثل قارچها، باكتريها و ويروس ها از اهميت فراواني برخوردارند اين تركيبات كه داراي خاصيت ضدباكتري، قارچي و ويروسي در برخي گونههاي گياهي ميباشند معروف به فيستوآلكسينها هستند كه وجود اين تركيبات يكي از دلايل مهم درمان با داروهاي گياهي است. يك محصول دارويي، برخلاف محصولات معمول كشاورزي، ممكن است متعلق به مرحله خاصي از دوره زندگي گياه نباشد، اگرچه ممكن است متابوليت دارويي اندام مورد نظر در مرحله خاصي از رشد گياه، كميت و كيفيت برتري داشته باشد.
معايب استفاده از گياهان دارويي
يكي از معايب استفاده از داروهاي گياهي محدوديت دسترسي به برخي گونههاي گياهي در همه فصول سال است و در صورت نگهداري ممكن است با فساد و كاهش اثرات مفيد آن همراه باشد از ديگر معايب اين دسته داروها اين است كه زمان درمان با داروهاي گياهي بسيار طولاني بوده و در حال حاضر تيمرا با اين منابع دارويي جهت كنترل بيماريهاي اپيدميك مؤثر نميباشد.