هایپرکلابز : ** بیماران ام اس و نیاز به حمایت های اجتماعی
پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی با توجه به خواست بسیاری از مبتلایان و دست اندرکاران رسیدگی به بیماران ام اس برای قرار گرفتن در فهرست بیماری های خاص و حمایت بیش از پیش مسوولان از این بیماران، نظر عضو کمیته علمی انجمن ام اس را جویا شد.
در این پیوند علایی اظهار کرد: اگر بیماری خاص را بیماری ای تعریف کنیم که علاج ندارد و شخص مجبور است تا پایان عمر به صورت مداوم از داروهایی ویژه استفاده کند، ام اس نیز در کنار برخی از بیماری ها می تواند در فهرست بیماری های خاص قرار گیرد.
اما نکته اینجا است که ام اس فقط در زمینه درمان یک بیماری خاص نیست.
این بیماری دارای ویژگی هایی است که حتی آن را از دیگر بیماری های خودایمنی مانند لوپوس جدا می کند و یکی از ویژگی های یاد شده اینکه مبتلایان به ام اس بیشتر جوان هستند؛ جوانانی که در سن تولید و فعالیت های اجتماعی قرار دارند.
این جوانان در سنی هستند که باید شغل داشته باشند، ازدواج کنند و صاحب خانواده و فرزند شوند و این در حالی است که بیشتر مبتلایان گرفتار مسائل مربوط به درمان خود هستند.
اگر ما به یک جوان 25 ساله مبتلا به ام اس کمک کنیم که بتواند داروی خود را تهیه کند و همچنین او را در مسیر توانبخشی و دستیابی به شغل حمایت کنیم، در جامعه اثربخشی عمومی بیشتری نسبت به تلاش برای حمایت از بیمار قلبی ای دارد که در سن بازنشستگی قرار گرفته است.
بیماری ام اس در بسیاری موارد به ناتوانی افراد منجر می شود؛ کسانی که در سن کار و تولید هستند و از این رو مبتلایان به ام اس نیازمند حمایت های اجتماعی ویژه هستند.
** توصیه هایی برای کنترل ام اس و نیز سلامت عمومی
علایی در پاسخ به پرسشی در مورد اقدام های نهادهایی چون انجمن ام اس ایران برای رسیدگی به امور بیماران گفت: این مرکز در کنار انجمن های دیگری که در تهران و 17 شهرستان دیگر فعالیت دارند، بهبود وضعیت سلامت بیماران و کنترل بیماری مبتلایان را در دستور کار قرار داده است.
در انجمن هایی از این دست، کلاس های دوره ای علمی و آموزشی برگزار می شود که حضور در کلاس های یاد شده برای بیماران و خانواده آنان آزاد است.
همچنین در گردهمایی های علمی که در ابعاد گسترده تر به صورت فصلی برگزار می شود، در مورد آخرین یافته های علمی در مورد این بیماری اشتراک و تبادل نظر صورت می گیرد.
همچنین نشریه ها و تارنماهایی وجود دارند که برای اطلاع رسانی در مورد ام اس و آموزش بیماران فعالیت دارند.
و اما در کنار فعالیت هایی از این دست، رسانه ها نیز می توانند در این زمینه به اطلاع رسانی و آگاهی بخشی کمک کنند.
به عنوان مثال یکی از مسائل مربوط به اطلاع رسانی در مورد بیماری ام اس، رویارویی با «شارلاتانیزم» در درمان بیماری ام اس است.
همچنان که گفته شد، شماری تلاش می کنند از نیازهای بیماران ام اس سوء استفاده کنند و با ادعای دستیابی به داروهای خاص برای درمان و تحمیل هزینه های سنگین به مبتلایان، به نان و نوایی برسند.
توصیه جدی در این پیوند به بیماران این است که سلامتی خود را به هر کسی نسپارند و هر ادعایی را بدون کسب آگاهی و چشم بسته قبول نکنند.
همچنین توصیه های عمومی در این ارتباط وجود دارد که هر چند سودمندی آن به صورت قطعی و علمی ثابت نشده ولی به دلیل بی ضرر بودن، می توان برای جلوگیری از بروز و یا کنترل بیماری، آن ها را به کار بست.
در وهله نخست باید به مساله تغذیه توجه کرد. در این زمینه باید از مصرف بیش از اندازه نمک، چربی ها و شیرینی ها پرهیز و در برابر، به صورت مداوم از لبنیات، سبزیجات تازه و مایعات استفاده کنیم.
همچنین افراد سالم نیز باید هر از چندگاه برای اندازه گیری سطح ویتامین دی بدن به مراکز درمانی بروند و در صورت کم بودن، زیر نظر پزشک دارو و ویتامین مصرف کنند.
در ادامه باید بر الگوی زندگی ای تاکید کرد که در آن استرس ها (فشار روانی) کنترل می شود.
هر چند ام اس و بسیاری از بیماری های خودایمنی ریشه ای ناشناخته دارند، اما می توان گفت نقش استرس در تشدید حملات در مبتلایان غیر قابل انکار است.
هر چند در زندگی های کنونی، رهایی از فشارهای روانی به طور کامل میسر نیست، اما بیماران باید از روش های مختلف بهره جسته و در مسیر کسب مهارت های مهار استرس گام بردارند.
در پایان باید گفت که ورزش و تحرک می تواند افزون بر کمک به تامین سلامت عمومی بدن، تکمیل کننده سودمندی های تغذیه سالم باشد و نقش مهمی در مهار فشارهای روانی بازی کند.
در این ارتباط توصیه می شود که از ورزش هایی چون یوگا یا ایروبیک های سبک به طور موثر استفاده شود.