هایپرکلابز :
دليل اين موضوع تغييرات هورموني است. هورمونهاي استروژن و پروژسترون روي رفتار خانمها تاثير ميگذارند و بهخصوص استروژن باعث ميشود خانم باردار صبوري خود را از دست بدهد و سر کوچکترين مساله پرخاش کند. حتي ممکن است سرمسالهاي بياهميت گريه و مرتب اطرافيان را سرزنش کند. البته در اين ميان فقط هورمونها مقصر نيستند. تغييرات فيزيکي دوران بارداري، حالت تهوع و بروز برخي دردها در 3 ماهه نخست بارداري و ترس از زايمان، ترس از تربيت فرزند آينده و ترس از بيتوجهي همسر بعد از تولد فرزند مخصوصا اواخر بارداري و خستگي و مشغله زياد بعد از زايمان ميتواند باعث تغيير رفتار خانم باردار باشد.
اين تغيير خلق تا چه زماني ادامه پيدا ميکند؟
تغييرات خلقوخو در 3 ماهه اول مشخصتر است. بعد از اتمام 12 هفته نخست بارداري بهتدريج اين حالت برطرف ميشود و در 3 ماهه آخر دوباره بروز ميکند. البته در برخي خانمها در تمام طول دوران بارداري اين تغيير وجود دارد و کاهش آن به رفتار اطرافيان و حمايتهاي آنها وابسته است.
يعني پرخاشگري و عصبيبودن بدون استثناء، کم و بيش در تمام خانمهاي باردار وجود دارد؟
نه، خانمهايي هم هستند که اصلا دچار تغييرات خلق و خو نميشوند. حتي اين موضوع در يک خانم از يک بارداري به بارداري ديگر تفاوت دارد و به ميزان حساسيت خانم به مسائل برميگردد.
اطرافيان يک خانم باردار در مواجهه با چنين تغييري چه بايد کنند؟
همسر نقش بسيار کليدي در اين ميان بازي ميکند. شايد بهتر باشد به جاي قضاوت و انتقاد از مادر آينده، درک کند که تغييرات خلق و خو در اين دوران طبيعي و البته گذراست و گرچه رفتار مادر آينده تند است و او را ميآزارد اما بايد سعي کند همسرش را بفهمد و پشتيبان او باشد.صبوري و آرام بودن بهترين رفتار در مقابل خانم بارداري است که پرخاشگر شده است.
خانم باردار چه کمکي ميتواند به خود کند؟
استراحت و حفظ آرامش بهترين راهکار است. ماساژدرماني، شنا در آب يا ورزش يوگا به افزايش آرامش مادر آينده کمک ميکند. کار ديگري که توصيه ميکنم و در احاديث نيز به آن اشاره شده، خواندن قرآن و دعا کردن است. احاديث بسياري داريم که در آنها ذکر شده در هر 3 ماهه از بارداري خواندن چه سورههايي از قرآن و چه دعاهايي مستحب است و روي جنين اثر مثبت ميگذارد. اين کار آرامشي دروني به خانم باردار ميدهد. تحقيقات علمي روي کساني که تحت عمل جراحي قرار گرفتهاند نشان داده خواندن دعا مخصوصا در کساني که تحت آموزشهاي ديني قرار گرفتهاند، اثري مشابه و حتي بيشتر از مسکنهاي قوي دارد.
مصرف فلوکستين در بارداري مجاز است؟
داروي فلوکستين از داروهاي ضدافسردگي در روانپزشکي است که با تجويز متخصص مغز و اعصاب بايد مصرف شود و دارويي آزاد و بدون نسخه محسوب نميشود. سرانه مصرف اين دارو در کشورهاي اروپايي و آمريکايي بالاست زيرا پذيرش مردم اين کشورها براي مصرف اين نوع داروها بالاتر از کشور ماست. در دوران بارداري مصرف اين دارو مجاز است و اثر منفي بر سلامت جنين ندارد اما مصرف خودسرانه را توصيه نميکنيم.
خانم بارداري که دچار تندخويي و پرخاشگري است، حتما در کنار چکاپهاي روتين نزد متخصص زنان و زايمان بايد از يک روانپزشک نيز مشاوره بگيرد. تنها به واسطه اينکه خانمي در دوران بارداري دچار تندخويي شده، مصرف دارو توصيه نميشود. در بيشتر موارد با رعايت بهداشت روان ميتوان خشم را مديريت کرد اما اگر خانمي سابقه اختلالات روانپزشکي دارد و در دوران بارداري عود کرده، ميتواند با مراجعه به روانپزشک به کمک داروهايي که در بارداري مصرف آنها خطرناک نيست، پرخاشگري و عصبانيت خود را کنترل کند.