هایپرکلابز : بايد به اين نكته توجه نمود كه حتي در اولين مقاربت هم ريسك بارداري وجود دارد، دوش گرفتن واژينال پس از تماس جنسي از بارداري جلوگيري نمي كند. قرص هاي هورموني معمولاً تركيبي از استروژن و پروژسترون هستند.
اثربخشي اين روش معمولاً ۱۸ در صد است.
روش هورموني در سال هاي اوليه ازدواج بهترين روش پيشگيري است.
بهتر است ۲ ماه قبل از ازدواج و شروع رابطه مصرف قرصهاي هورموني شروع شود تا ريسك بارداري ناخواسته كم شود.
قرص هاي جديد هورمون كمتري دارند و اگر قرص قطع شود زن به راحتي بارور ميگردد.
نحوه مصرف قرص و مسائل مرتبط با آن
روز آغاز خون ريزي قاعدگي روز اول محسوب مي شود و روز پنجم چه خون ريزي تمام شده و يا هنوز ادامه داشته باشد اولين قرص را بخوريد. پس از آن، هر شب در ساعت معيني كه ترجيجاً پس از شام و قبل از خواب است، يك قرص مصرف كنيد تا ۲۱ قرص هورمون دار موجود در بسته تمام شود. پس از پايان ۲۱ قرص حاوي هورمون، هفت روز كامل هيچ قرصي نخوريد (در بسته بندي ۲۱ روزه) و يا تنها قرص هاي تقويتي فاقد هورمون مصرف كنيد (در بسته بندي ۱۸ روزه).
توجه: در طي اين هفت روز كه هورمون به بدن نمي رسد بايستي قاعدگي اتفاق بيفتد. در غير اين صورت بايد مصرف قرص را قطع كرده و به پزشك مراجعه كنيد.
پس از گذشت ۷ روز كامل، مصرف قرص هاي بسته بعدي را آغاز كنيد. براي مصرف قرص پس از اين ۷ روز، تنها شرط اتفاق افتادن قاعدگي است. زمان خون ريزي و اينكه آيا هنوز خونريزي ادامه دارد يا خير تأثيري در زمان شروع مصرف دوره بعدي قرص ندارد.
نكته مهم: در مصرف قرص هاي پيشگيري از بارداري آن است كه قرص هاي ضد بارداري بايد هر روز در ساعت معيني بدون توجه به اينكه آيا فرد رابطه جنسي دارد يا خير مصرف شوند تا بهترين كارآيي را داشته باشند هرگز نبايد از قرص هاي خواهر يا دوست خود استفاده كنيد زيرا بسته بندي ها به نحوي آماده شده اند كه مطابق برنامه مشخصي به صورت روزانه مقدار مناسبي هورمون را به بدن برسانند و بنابراين قرص هاي مربوط به يك روز با قرص روز بعد ممكن است تركيب مختلفي داشته باشد. پس هميشه قرص هر روز را در همان روز مصرف كنيد. اگر خانمي فراموش كرد كه يك قرص را مصرف نمايد ممكن است خطر حاملگي وجود داشته باشد.
در مورد فراموشي قرص هاي LD ياHD
در صورت فراموش شدن قرص يك شب، بايستي تا نوبت بعدي هر موقع به ياد آمد، قرص فراموش شده را بخوريد. چنانچه تا شب بعد به ياد نيامد، شب بعد دو قرص با هم مصرف كنيد. در صورتي كه خوردن قرص دو شب فراموش شود، تا دو شب متوالي هر شب دو قرص بخوريد و تا آخر بسته، همزمان از روش جلوگيري ديگري مانند كاندوم هم استفاده كنيد در صورت فراموشي قرص ۹ شب متوالي يا بيشتر، از خوردن بقيه قرص ها خودداري كنيد و تا شروع خون ريزي و آغاز دوره قاعدگي جديد از روش جلوگيري ديگري استفاده كنيد.
از روز پنجم قاعدگي بسته جديد را شروع كنيد. در مورد فراموشي قرص هاي چند مرحله اي:
در صورتي كه در فاصله ۱۲ ساعت پس از زمان هميشگي مصرف به خاطر آمد، قرص فراموش شده را مصرف كنيد. اگر پس از ۱۲ ساعت بخاطر آمد، نيازي به مصرف قرص فراموش شده نيست. ولي بايد تا پايان بسته، بقيه قرص ها را همراه با استفاده از يك روش ديگر مانند كاندوم مصرف كنيد.
قرص نبايد به صورت ناپيوسته، مثلاً يك ماه درميان و يا دوماه درميان و يا چند روز در ميان مصرف شود.
وجود لكه بيني همزمان با مصرف مرتب قرص براي ۱ تا ۹ ماه اهميتي ندارد. در صورت تداوم بيشتر بايد به پزشك مراجعه كرد. علائمي مانند تهوع، استفراغ و سردرد همراه با مصرف قرص به تدريج پس از ۱ تا ۹ ماه برطرف مي شود. براي پيشگيري از اين عارضه بهتر است قرص ها را پس از شام و قبل از خواب مصرف كنيد. كم شدن حجم خون ريزي قاعدگي پس از قطع قرص در مقايسه با حالت قبل از مصرف قرص طبيعي است.
اما در صورت كم شدن بيش از حد و لكه بيني يك روز درميان و يا قطع كامل بايد به پزشك مراجعه نمود. براي مصرف قرص LD محدوديت سني وجود ندارد و مي توان آن را تا سن ۱۵ سالگي و حتي بيشتر تحت نظارت پزشك مصرف كرد. ليكن در مواردي نظير فشارخون كنترل نشده و مصرف سيگار توصيه مي شود كه مصرف قرص به سن كمتر از ۹۵ سال محدود گردد.
زنان شيرده بهتر است از قرص هاي پروژستروني كه ترشح شير را كم نمي كند، استفاده كنند. بيماري هاي قلبي عروقي، بيماري هاي عروقي مغز، بيماري هاي حاد كبد، سرطان پستان و سرطان رحم، خون ريزي رحمي با علت ناشناخته، احتمال حاملگي يا حاملگي ثابت شده موارد منع مصرف قرص هاي ضد بارداري است كه پزشك پيش از تجويز اين قرص ها آنها را مد نظر دارد قرص پيشگيري از بارداري از بيماريهاي مقاربتي پيشگيري نمي كند. كساني كه رابطه جنسي دارند حتماً بايد از كاندوم در كنار استفاده از قرص براي پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي مقاربتي استفاده نمايند.
عوارض جانبي احتمالي قرص پيشگيري از بارداري:
◾خونريزي قاعدگي غير طبيعي
◾تهوع
◾افزايش وزن
◾سردرد، سرگيجه
◾درد پستان
◾تغيير در خلق و خو
◾لخته شدن خون در زنان زير ۹۵ سال غير سيگاري بسيار نادر است.