خرما؛ تقویت کننده اعصاب- هایپرکلابز

مهدیه کاویان 9 سال پیش
خرما؛ تقویت کننده اعصاب- هایپرکلابز هایپرکلابز :

پیامبر خدا صلى الله علیه و آله درباره خواصّ خرماى بَرنى می فرمایند: «این جبرئیل است که به من خبر مى‏دهد که در آن (خرماى بَرنى)، نُه ویژگى است: بوى دهان را خوش مى‏سازد، معده را مى‏پالاید و غذا را گوارش مى‏دهد.»
امام صادق علیه السلام: « همانا در او (خرمای برنی) شفای دردهاست. در خرما شفا از سمومات است و دردی از آن تولید نمی شود و کسیکه موقع خواب هفت دانه خرما بخورد کرم های معده اش کشته می شوند. »
در قرآن کریم نام نخل بیشتر از همه میوه ها ذکر شده و در بیست آیه آمده است. طبق آیات 23 و 25 سوره مریم خداوند غذای حضرت مریم را بعد از تولد حضرت عیسی(ع) خرما قرار داد و دانشمندان همه معتقدند این میوه یکی از بهترین خوراک ها بعد از وضع حمل بانوان است. حضرت علی(ع) می فرمایند: «خرما بخورید که شفای بیماری هاست. »
و آن را یکی از میوه های بهشتی می دانند.
نام فارسی: درخت خرما
در کتب طب سنتی: تمر
نام عربی: نخل
نام انگلیسی: Date -plam
نام فرانسوی: Dattier، Palmier
نام علمی: Phoenix dactylifera
خانواده: Palmaceae
درخت خرما از درختان بسیار سودمندی است که بشر از زمان های دور با آن آشنا بوده و از محصولات گوناگونش استفاده می کرده است. در ایران سابقه کشت خرما به سه تا چهار هزار سال قبل می رسد و اکنون هم کشور ما یکی از مهم ترین تولیدکنندگان این میوه در سطح جهان محسوب می شود. از میوه خرما محصولاتی نظیر سرکه، شیره و نوعی شکر تهیه می شود.

طبیعت:
خرما از نظر طبیعت طبق نظر حکماى طب سنتى گرم و کمى خشک و بعضى آن را گرم و کمى تر مى‏دانند.
هسته خرما گرم و خشک است و خیلى قابض.

گیاه شناسی:
درخت خرما که ارتفاع آن 20- 10 متر مى‏شود، داراى تنه‏اى است استوانه‏اى صاف قایم بدون انشعاب که آثار برگهاى قدیم درخت روى آن به صورت برجستگى‏هایى باقى مى‏ماند. برگهاى آن پرى در قاعده خاردار، دراز به طول 6- 3 متر به رنگ سبز تیره با برگچه‏هاى سخت و خشن و مومى.
درخت خرما درختى است دو پایه، عده‏اى از درختها نر و عده‏اى از درختها ماده هستند. اگر درخت از کشت دانه حاصل شده باشد گلهاى آن پس از ده‏سالگى ظاهر مى‏شود و درخت شروع به گل دادن مى‏نماید، ولى اگر درخت از پاجوش حاصل شده باشد (که معمول این است) پس از 5- 4 سال شروع به گل دادن مى‏نماید. در اوایل ظهور، گلها در یک محفظه قهوه‏اى‏رنگ نسج گیاهى قرار دارند و پس از اینکه گلهاى ماده با گرده گلهاى نر که از درخت نر گرفته شده تلقیح شدند، میوه‏ها بتدریج ظاهر مى‏شوند. از مرحله گل بودن تا خرما شدن زارعین محلى هفت مرحله را نامگذاری کرده‏اند که نامهاى مراحل هفت‏گانه میوه شدن خرما عبارت‏اند از:

1. طلع: که بهار خرما مى‏باشد. گرده بهار نر را «گشن» گویند و آن را تارونه نیز مى‏گویند. در شیراز معمول است عرق تارونه از طلع تهیه و در بازار عرضه مى‏شود.
2. بلح: گلهاى ماده تلقیح‏ شده را گویند.
3. چخلال: غوره خرما که هنوز سبز است و شیرین نشده است.
4. بسر: غوره خرما که زرد شده باشد.
5. قسب: که به فارسى «خرماى سنگ‏اشکن» و شیرازى‏ها به آن «قسبک» گویند.
6. رطب: خرماى رسیده تازه است که رطوبت آن زیاد است.
7. تمر: خرماى رنگ‏گرفته رسیده و آماده براى چیدن است که کمى خشک‏تر از رطب مى‏باشد، هریک از مراحل فوق خواص درمانى نسبتا متفاوتى دارند که به علت عدم دسترسى همگان به آنها از نظر احتراز از تطویل کلام فقط به ذکر مرحله هفتم یعنى تمر پرداخته مى‏شود.
میوه رسیده خرما یا تمر بسته به نوع آن به رنگهاى قهوه‏اى روشن، قهوه‏اى، قهوه‏اى تیره مایل به سیاه مى‏باشد و گوشتى شیرین داراى یک هسته دراز به طول 3- 1 سانتى‏متر و قطر 5- 2 میلى‏متر است که به صورت خوشه‏هاى بزرگ ظاهر مى‏شود. در بعضى ارقام، هسته به قدرى کوچک است که تقریبا دیده نمى‏شود.

روش تکثیر:
تکثیر خرما از طریق کاشت پاجوشهاى آن است که از پاى درخت گرفته مى‏شود. این پاجوشها که 15- 10 کیلوگرم وزن دارند در بهار به فاصله 8- 7 متر از هر طرف در محل اصلى کاشته مى‏شوند و براى هر سه پایه نر معمولا یک پایه ماده مى‏گذارند و مى‏کارند.
خرما بومى مناطق گرمسیر افریقا و عربستان است و در سایر مناطق گرم جهان نیز کاشته مى‏شود. در ایران در تمام مناطق گرمسیر کشور از جمله در قصر شیرین، مناطق مختلف خوزستان، کرمان، فارس، بلوچستان و نواحى مرکزى کاشته مى‏شود.

ترکیبات شیمیایی:
از نظر ترکیبات شیمیایى خرماى رسیده یا تمر داراى مقدار قابل ملاحظه‏اى مواد قندى (حدود 70- 65 درصد) مى‏باشد که حدود 25 درصد آن ساکاروز و 45 درصد گلوکوز و سایر هیدراتهاى کربن است. به علاوه داراى مواد لعابى، انواع ویتامینهاى‏D ,B ,A و E، مقدار قابل ملاحظه‏اى پتاسیم (648 میلى‏گرم در هر 100 گرم) و مقدار کمى نیز از سایر املاح مى‏باشد. درخت خرما با خوشه‏هاى میوه‏ در هر یکصد گرم قسمت قابل خوردن خرماى خام و خشک مواد زیر موجود است:
آب 22 گرم، پروتئین 2/2 گرم، مواد چرب 5/0 گرم، هیدراتهاى کربن 72 گرم، خاکستر 9/1 گرم، کلسیم 59 میلى‏گرم، فسفر 63 میلى‏گرم، آهن 3 میلى‏گرم، سدیم 1 میلى‏گرم، پتاسیم 648 میلى‏گرم، ویتامین‏A 50 واحد بین‏المللى، تیامین 09/0 میلى‏گرم، رایبوفلاوین 1/0 میلى‏گرم، نیاسین 2/2 میلى‏گرم.

مصارف درمانی:
1. خرما از میوه‏هاى سینه‏اى است (خرما، انجیر، عناب و مویز) و از جوشانده 50 گرم آن در 1000 گرم آب پس از صاف شدن شربت بسیار مؤثرى براى رفع خشونت و نرم کردن سینه به دست مى‏آید.
2. براى فلج، لقوه، تقویت کلیه، درد کمر، نرم کردن مفاصل و براى سینه اشخاص سردمزاج خوب است.
3. خوردن دم‏کرده خرما با شنبلیله براى تبهاى بلغمى و خرد کردن سنگ مثانه مفید است.
4. اگر خیس ‏کرده آن در شیر تازه که کمى دارچین در آن ریخته شده باشد بخورند و پس از آن هم باز کمى شیر بیاشامند براى تقویت نیروى جنسى مؤثر است.
5. خوردن دم‏کرده آن براى خرد کردن سنگ مثانه و ساییده آن براى بند آوردن اسهال و گرد سوخته آن براى زخمهاى بدخیم نافع است.
6. در هند از صمغ درخت خرما براى رفع اسهال و معالجه بیمارى‏هاى مجارى تناسلى و ادرار استفاده مى‏شود و از میوه خرماى بى‏هسته براى نرم کردن سینه، و به عنوان ملین، براى آسم و ناراحتى‏هاى سینه و رفع سرفه مصرف مى‏نمایند، همچنین در موارد تب و سوزاک کاربرد دارد، ضمنا براى افزایش نیروى جنسى مى‏خورند.
7. طبق مطالعات جدید روشن شده است که دانه‏هاى گرده تلقیح خرما موجب تحریک غدد جنسى در مرد و زن مى‏شود و خوردن عصاره 10 گرم از گرده تلقیح خرما محسوسا موجب افزایش وزن تخمدان در زن و بیضه‏ها در مرد مى‏شود. از همین نظر است که عرق تارونه تهیه مى‏شود و مورد توجه است.
8. خرما دارای عناصر فسفر و کلسیم است که کلسیم موجب استحکام استخوان های بدن می شود و فسفر نیز عامل تقویت کننده اعصاب است و از فراموشی جلوگیری می کند.
9. سالخوردگان باید از خرما استفاده کنند زیرا که دارای میزیم است و منیزیم در دوران پیری به تدریج از بین می رود.
10. به عضلات نیرو می بخشد و برای ورزشکاران غذای مفیدی است.
11. در درمان و جلوگیری از کم خونی مناسب است.
12. بسیاری ازمتخصصین علم تغذیه معتقدند خوردن خرما از ابتلا به سرطان ها جلوگیری می کند. طی تحقیقاتی مشخص شده است در مناطق خرماخیز که مردم بیشتر از این میوه استفاده می کنند، تعداد مبتلایان به برخی سرطان ها بسیار ناچیز است.
13. قند خرما یکی از سالم ترین قندهاست و خرما از شیرینی های بسیار مناسب برای باز کردن روزه است چون قند آن به سرعت جذب بدن می شود و در نتیجه ششخص کمتر احساس گرسنگی می کند و حجم کمتری غذا وارد بدن خویش می نماید و خطر التهاب و نفخ معده کمتر می شود.
14. از جوشانده چند عدد خرما در آب پس از صاف کردن شربتی به دست می آید که برای ناراحتی های تنفسی و گرفتگی سینه و رفع سرفه بسیار مفید است.
15. خرمای نرسیده و ترش در جریان خون و جلوگیری از اسهال و اصلاح لثه ها خیلی موثر است.
16. خوردن خرما سوء هاضمه را از بین می برد.
17. برای تغذیه کودکان بسیار مفید است.
18. در التهابات معده و روده سودمند است.

منبع :http://www.tim.ir/teaching/483/%D8%AE%D8%B1%D9%85%...

ارسال مطلب به هایپرکلابز

انتخاب كلوب :  
نوع مطلب :
ارسال مطلب