هایپرکلابز : شبکوری در کودکان و ترس از تاریکی و روشهای درمان و برخورد صحیح با این موضوع
شاید شما هم کودکی داشته باشید که به محض تاریک شدن و یا خاموش کردن چراغ میترسد و وحشت میکند. برخی از والدین این کار را نوعی جلب توجه از سمت کودکان میدانند؛ اما باید بگوییم که این علائم میتواند نشانه شبکوری در کودک باشد. پزشکان این بیماری را نادر و تشخیص آن را نیز دشوار میدانند.
اکثر مردم بعد از اینکه مدتی در تاریکی میمانند، چشمشان به تاریکی عادت کرده و اطرافشان از حالت تاریکی مطلق در میآید. اما در برخی کودکان این قضیه صدق نمیکند. چشم آنها بعد از مدتی در تاریکی به تاریکی عادت نمیکند و همچنان همه چیز را در اطراف خود سیاه و تاریکی مطلق میبیند. این دسته از کودکان در محیطهای پرنور مشکلی ندارند و همه چیز را به خوبی میبینند و از هیچگونه ضعف بینایی در آنها در نور خبری نیست.
در بیمارستان عمومی “گارتناول” پژوهشگران به معرفی یکی از ۲ نوع ناراحتی مادرزادی شب کوری پرداختند. دختربچهای ۳ ساله که مدام در تاریکی شب حس نابینایی میکرد، توسط والدینش نزد پزشکان برده شد. علائم شبکوری در او به این صورت بود که به راحتی نمیتوانست بخوابد و سخت خوابش میبرد و هنگام تاریکی شب نمیتوانست از اتاقی به اتاق دیگر برود. اما قادر بود به سوی محیط روشن حرکت کند. پدر و مادر وی این علائم را جدی نمیگرفتند تا اینکه فهمیدند خواهر این دختربچه که ۳ ماه سن دارد، ضعف بینایی دارد. سپس پدر و مادر به بینایی او نیز مشکوک شده و تصمیم گرفتند او را نزد پزشک ببرند. در مورد دوم دختربچهای ۲ ساله بود که نه تنها مشکل بینایی داشت بلکه در تاریکی مدام به اشیاء اطرافش برخورد میکرد و زمین میخورد. پدر و مادر بچه گفتند که او نیمههای شب گاهی با گریه از خواب بر میخاست، اما به شدت وحشت میکرد و به اتاق پدر و مادرش هم نمیرفت. او از سایه نیز میترسید. پزشکان با کمی پرس و جو فهمیدند که شبکوری در خانواده این کودک سابقهدار است. برای رفع مشکل این کودک به او چراغقوهای دادند تا در تاریکی از آن استفاده کند. به این ترتیب او دیگر شبها از شب وحشت نمیکرد.
“گوردون داتون” (متخصص چشم) و سرپرست یک گروه پژوهشی در این رابطه نوشت:
“نابینایی شبانه در کودکان ممکن است وحشت عمیق از تاریکی را به دنبال داشته باشد.”
وی همچنین افزود:
“با تشخیص این ناراحتی و یافتن راهحلهایی برای رفع مشکل آن و کنترل نور محیط میتوان این مشکل را تا حد زیادی برطرف کرده و زندگی خانوادگی را متحول کرد.”