هایپرکلابز : به بهینهسازی و افزایش کارایی شیشهها و آیینه خودروها را به وضوح نمایان میسازد. در همین راستا محققان بدنبال دستیابی به سطوح خود تميزشونده و سطوحي كه چيزي به آنها نمیچسبد، موفق به کشف ساز و کاری شدند كه باعث ميشود برگ برخی از گیاهان، مثل برگ نیلوفر آبی خواص آبگريزي و بعضي ديگر خواص آب دوستي داشته باشند.
با دستیابی به فناوری این سطوح، بسیاری از خودروهای جدید به شیشهها و آیینههای بهینهشده، مجهز شدهاند. علاوهبر این، روکشها و اسپریهای تولید شده با این فناوری میتواند برخی قابلیتهای این شیشههای پیشرفته را به شیشههای خودروهای امروزی نیز منتقل کنند.
حتماً برای شما هم این سؤال پیش آمده که این گیاه چگونه چنین خاصیتی پیدا کرده است و ارتباط آن با فناوری نانو در چیست؟ برای يافتن پاسخ اين سوال بايد نگاه دقيقی به سطح برگ نيلوفر آبی داشته باشيم. دانشمندان موفق شدهاند با کمک ميکروسکوپهای الکترونی اين کار را انجام دهند. آنها دريافتهاند که سطح برگ نيلوفر پوشيده از برآمدگیهای ميکرومتری است و هر یک از این برآمدگیها، خود پوشیده از ناهمواریهایی در اندازه نانومتر است. راز پاکيزگی برگهای اين گياه هم در همین مسئله خلاصه میشود، چرا که اين برآمدگیها سطح تماس قطره آب با برگ را کاهش میدهند و در نتيجه قطره نمیتواند به راحتی بر روی سطح پخش شود.
اين مسئله باعث میشود که نيروی چسبندگی سطحی بين آب و آلودگی بيشتر از نيروی چسبندگی سطحی ميان آلودگی و سطح باشد. از اينرو هنگامیکه يک قطره آب بر روی سطح برگ میغلتد، آلودگی را همراه خود حمل کرده و از سطح دور میکند. نتیجه میگیریم که سطح برگ نيلوفر آبی، يک سطح بسيار آبگريز است.
استفاده از خاصیت نیلوفری روی شیشه خودرو اعم از پنجرهها و شیشه چراغها، موجب دفع آب و ذرات گرد و غبار شده و بهراحتی میتوان سطح شیشه را تمیز کرد
این پوشش همچنین ضد سایش بوده و علاوهبر مقاوم بودن در برابر پرتوهای فرابنفش، از دوام طولانیتری برخوردار است. عمر این محصول روی شیشه جلوی خودرو تا 50هزار کیلومتر و روی شیشه پنجرهها و چراغهایی که در جهت حرکت ماشین قرار ندارند تا 50 سال میرسد.
با این همه استفاده از فناوری نانو در صنعت خودروسازی داخلی هنگامی میتواند موفق باشد که خودروسازان داخلی با کمک این فناوری و با رویکرد دستیابی به بازارهای جهانی و در رقابت با خودروسازان بینالمللی، افزایش کیفیت خودروهای داخلی را هدف قرار دهند
در اين حالت میگوییم سطح شیشه اول، آبدوست و سطح شيشه روغنی آبگريز است. برای تشخيص آبدوستی يا آبگريزی يک سطح، میتوانيم زاويه برخورد قطره آب با آن سطح را محاسبه کنيم. اگر زاويه تماس کمتر از 30 درجه باشد، سطح آبدوست و اگر زاويه تماس مساوی و بيشتر از 90 درجه باشد، سطح آبگريز است. البته اگر زاويه تماس بيشتر از 150 درجه باشد، میگوییم سطح ابر آبگريز -بسيار آبگريز- است.
لازم است بدانید، زاویه تماس به زاویهای گفته میشود که آخرین لبه یک مایع با سطح زیرین خود ایجاد میکند. هرچه این زاویه بزرگتر باشد نسبت آبگریزی بین دو ماده بیشتر است. مثلاً قطره آب بر روی برگ نیلوفرآبی، حجم کرویتری بخود گرفته و زاویه بازتری ایجاد میکند.
هرچه این زاویه بازتر باشد احتمال خیسشدن سطح زیرین کمتر میشود، تا جاییکه مثلاً قطره آب بر روی برگ نیلوفرآبی زاویهای حدود ۱۵۰ درجه ایجاد میکند